COLDTEAM i fabryka czekolady...

Tuż przed samymi świętami Bożego Narodzenia, otrzymał zgłoszenie awarii agregatu oraz instalacji chłodzenia w zakładach produkujących wyroby czekoladowe. Nasza ekipa serwisowa, następnego dnia, stwierdziła poważne uszkodzenia samego chillera jak i wymiennika ciepła, będącego elementem linii tzw. temperowania czekolady. Płynna czekolada przedostała się do systemu glikolowego jak i układu freonowego agregatu. Jednym słowem "katastrofa". Zatrzymanie produkcji nie wchodziło w grę. Trzeba było działać szybko. Podczas nocnej zmiany, obsługa techniczna zakładu dokonała naprawy wymiennika oraz dokładnego płukania instalacji glikolowej. Następnego dnia, nasi serwisanci podłączyli i uruchomili wynajęty chiller zastępczy wraz z osprzętem, co pozwoliło na natychmiastowe uruchomienie linii i wznowienie produkcji. W między czasie, dyrekcja zakładu podjęła szybką decyzję o zakupie nowego, przemysłowego chillera kompaktowego TAE evo TECH 201 p3 ErP2 firmy MTA. Urządzenie zostało dostarczone w pierwszych dniach nowego roku i następnie podłączone i uruchomione. Mimo dużej presji klienta ( pilne zamówienie ), okresu świątecznego oraz niesprzyjających warunków pogodowych, cała akcja od momentu zgłoszenia, zajęła nam ok 7 dni roboczych. Niestety uszkodzone urządzenie nie nadaje się do naprawy i zostanie zezłomowane. Wg naszych ustaleń, przyczyną awarii był brak przeglądów serwisowych i zbyt małe stężenie glikolu, co spowodowało uszkodzenie/zamrożenie parownika chillera.


Ostatnie posty

Zobacz wszystkie